Hoe kan yoga de geestelijke gezondheid verbeteren?

Geplaatst op 23-09-2022

Categorie: Mens en gezondheid

Yoga is een geweldige manier om in contact te komen met je lichaam en geest, en het fysieke lichaam te versterken. Hoewel het misschien lijkt alsof yoga alleen maar gaat over strekken of bepaalde houdingen aannemen, zijn er veel geestelijke voordelen van yoga die je kunt krijgen door zelfs maar een paar minuten per dag te oefenen. Wat zijn deze voordelen precies? Laten we eens kijken!

Yoga helpt bij stress.

Yoga kan u helpen stress te beheersen door u te helpen stress te vermijden of ermee om te gaan. Yoga kan de reacties van het lichaam op stress verminderen of reguleren, wat vooral nuttig is bij angst en depressie. Zeker de ontspannende Ashtanga Yoga is hier erg waardevol.

Yoga blijkt de symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) te verminderen, waardoor het een effectieve behandeling kan zijn voor mensen die aan PTSS lijden. Yoga kan ook worden gebruikt als onderdeel van een behandelplan voor andere psychische aandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornis en depressie.

Yoga kan je helpen beter te slapen.

Yoga helpt je beter te slapen.

Als je last hebt van slapeloosheid, kan yoga helpen. Yoga verbetert je geestelijke gezondheid, wat weer bijdraagt aan een betere slaap. Zoals hierboven vermeld, heeft yoga ook een positief effect op het sympathische zenuwstelsel (de "vecht-of-vluchtreactie") en verhoogt het de GABA-niveaus - een neurotransmitter die zenuwimpulsen in de hersenen afremt, waardoor wordt voorkomen dat overactieve neuronen te snel afgaan en u mogelijk 's nachts wakker houden.

Yoga kan je helpen makkelijker te ademen.

Ademhalingsoefeningen kunnen u helpen ontspannen. Yoga stimuleert meditatie en mindfulness, beide geweldige manieren om stress en angst te verminderen. Ademhalingsoefeningen zijn een andere natuurlijke manier om je stressniveau te verlagen en je geestelijke gezondheid te verbeteren.

Je vraagt je misschien af hoe zoiets simpels als ademhalen zo goed kan helpen bij angst of andere geestelijke gezondheidsproblemen. Het antwoord is dat wanneer we ons gestrest voelen, ons lichaam reageert door hormonen in de bloedbaan af te geven die ons aanzetten sneller te ademen dan normaal; dit stuurt extra zuurstof naar onze longen waar het wordt opgenomen in onze bloedbaan en uiteindelijk de hersencellen bereikt, maar in zo grote hoeveelheden dat het een onbalans veroorzaakt die anoxie wordt genoemd (wanneer er niet genoeg zuurstof is). Deze toestand kan onaangename symptomen veroorzaken zoals licht in het hoofd of misselijkheid, samen met mentale verwarring die kan afleiden van wat in de eerste plaats de angst veroorzaakte!

Yoga helpt je gemoedsrust te brengen.

Yoga kan u helpen ontspannen. Het is een geweldige manier om stress te verminderen, wat kan helpen bij geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst. Yoga blijkt effectief te zijn bij de behandeling van deze problemen omdat het fysieke activiteit stimuleert en zich richt op ademhalingstechnieken waarmee u uw lichaam en geest kunt ontspannen.

Toen onderzoekers onlangs onderzochten hoe goed yoga werkt voor mensen met depressie en angststoornissen, ontdekten zij dat regelmatig tweemaal per week yoga doen leidde tot aanzienlijke verbeteringen in beide symptomen - hoewel de effecten vooral sterk waren bij mensen die al langere tijd aan de symptomen leden of die geen behandeling hadden gezocht voordat zij met hun nieuwe routine begonnen.

Het is belangrijk op te merken dat dit slechts één studie is, maar andere bevindingen uit eerder onderzoek hebben vergelijkbare resultaten laten zien: Een studie uit 2017, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, ontdekte dat in vergelijking met regelmatige lichaamsbeweging (zoals stevig wandelen), zachte hatha yoga de depressieve symptomen zelfs effectiever verminderde dan alleen medicatie!

Besluit

Het is duidelijk dat yoga een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid en het welzijn. Als je last hebt van een van deze symptomen en op zoek bent naar manieren om je algehele gezondheid te verbeteren, is yoga misschien iets voor jou. Het is gemakkelijk om te beginnen met eenvoudige beginnershoudingen zoals downward facing dog of cat pose. Je kunt ook gratis online lessen volgen je op weg te helpen!